Який термін придатності протеїну?
Має протеїн термін придатності?
Купити протеїн - неймовірно популярна добавка серед людей, які піклуються про своє здоров'я.
Тим не менш, в залежності від того, як довго ця ємність з протеїном перебувала у вашій кухонній шафі, ви можете задатися питанням, наскільки він як і раніше гарний чи безпечний.
У цій статті обговорюється, закінчується термін придатності протеїнового порошку і безпечно його вживати після закінчення терміну придатності.
Основи протеїнового порошку
Протеїнові порошки - це зручний і відносно недорогий спосіб збільшити споживання білка.
Хоча велика увага приділяється позитивному впливу протеїну на набір м'язів, дослідження продовжують розкривати інші переваги більш високого споживання протеїну, включаючи втрату жиру, стабілізацію рівня цукру в крові, контроль артеріального тиску і здоров'я кісток.
Протеїн надходить з різних джерел, у тому числі:
- молоко - у вигляді сироватки або казеїну
- соєвий білок
- колаген
- гороховий білок
- рис
- яєчний білок
Продукти зазвичай містять одне джерело білка, але можуть також містити білок з кількох джерел для зниження вартості або зміни швидкості всмоктування.
Наприклад, деякі протеїнові порошки можуть містити як швидко засвоюється сироватку, так і повільно засвоюваний казеїновий білок.
Білкові порошки містять різні рівні інших поживних речовин, таких як жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали.
Крім того, вони, як правило, містять добавки, в тому числі натуральні та штучні ароматизатори, протектори і підсилювачі смаку, а також згущувачі для додання більш кремової консистенції і відчуття в роті.
Який термін зберігання протеїну?
Термін придатності зазвичай означає, як довго продукт зберігає оптимальну якість після виробництва.
Виробники харчових добавок не повинні зазначати термін придатності своїх продуктів. (джерело)
Тим не менш, багато компаній добровільно надають штамп з датою закінчення терміну придатності або терміном придатності разом з датою виготовлення.
У цих випадках виробник повинен підтвердити термін придатності своїх продуктів даними, щоб продемонструвати, що вони не вводять в оману (джерело).
Використовуючи прискорений тест на термін зберігання, в одному дослідженні виявили, що термін зберігання порошку сироваткового протеїну становить більше 12 місяців - навіть до 19 місяців при нормальних умовах зберігання, які визначаються як 70 ° F (21 ° C) і Вологість 35%.
Прискорений тест на термін зберігання - це метод вимірювання та оцінки стабільності продукту шляхом його зберігання в стресових умовах, таких як висока температура і вологість.
В іншому дослідженні, прийшли до висновку, що термін зберігання сироваткового протеїну становить 9 місяців при зберіганні при 95 ° F (35 ° C), але не менше 18 місяців при зберіганні при кімнатній температурі або 21 ° C (70 ° F) при температурі 45 ° C. Вологість 65%.
Чи передбачуваний термін придатності сироваткового протеїну до інших джерел протеїну, залишається невідомим, але, ймовірно, вони будуть однаковими, якщо вони зберігаються в тих же умовах.
У будь-якому випадку більшість протеїнових порошків на ринку містять добавки, що збільшують термін придатності, такі як мальтодекстрин, лецитин і сіль, що забезпечує термін придатності близько 2 років.
Може протеїновий порошок з вичерпаним терміном придатності викликати нудоту?
За винятком дитячих сумішей, термін придатності є показниками не безпеки, а якості.
Протеїни - це їжа з низьким вмістом вологи, а це означає, що вони менш схильні до росту бактерій.
Хоча вживання протеїну незабаром після закінчення терміну його придатності, ймовірно, безпечно, якщо продукт зберігався належним чином, протеїнові порошки можуть втрачати вміст протеїну з віком.
Одне дослідження показало, що вміст амінокислоти лізину в сироватковому протеїні знизилась з 5,5% до 4,2% за 12 місяців при зберіганні при 70 ° F (21 ° C) і вологості 45-65%.
Однак протеїн, використаний у цьому дослідженні, не містив яких-небудь добавок, які містять багато продуктів на ринку, щоб продовжити термін їх зберігання.
Протеїн може зіпсуватися до зазначеного терміну придатності, особливо якщо він не зберігається в прохолодних і сухих умовах.
Наприклад, одне дослідження показало, що коли сироватковий білок зберігався при температурі 113 ° F (45 ° C) протягом 15 тижнів, спостерігалося значне посилення окислення, що призводило до утворення різних сполук, які викликають небажані зміни смаку.
Окислення - реакція жирів з киснем, збільшується з часом зберігання і погіршує якість протеїну. Високі температури сприяють окисленню, і дослідження показують, що окислення збільшується в 10 раз на кожні 50 ° F (10 ° C) збільшення.
Ознаки того, що протеїн зіпсувався, включають прогірклий запах, гіркий смак, зміна кольору або грудкуванню.
Як і при споживанні зіпсованих продуктів, вживання протеїну з одним або кількома з цих ознак - незалежно від строку придатності - може викликати у вас нудоту.
Если вы заметили какие-либо признаки того, что протеин испортился, его лучше выбросить.
Выводы
Протеиновые порошки - это популярные добавки, которые поступают из различных источников животного и растительного происхождения.
Хотя исследования показывают, что срок хранения сывороточного протеина составляет 9–19 месяцев, многие производители протеинового порошка указывают срок годности 2 года после производства, что, вероятно, стало возможным благодаря добавкам, увеличивающим срок хранения.
Вживання протеїну незабаром після закінчення терміну його придатності, безпечно, якщо немає ознак того, що він зіпсувався, в тому числі прогірклий запах, гіркий смак, зміна кольору або грудкуванню.
Якщо ці ознаки присутні, краще його викинути і купити новий.