Чому Ви досі не приймаєте яєчний протеїн?
Всі натуральні білки відрізняються один від одного амінокислотним складом, співвідношенням різних амінокислот (будь-то більше, інших менше) і тим, наскільки повно наш організм здатний їх розщепити і засвоїти.
Найкращий протеїн містить всі необхідні нашому організму замінні і незамінні амінокислоти в потрібних пропорціях і засвоюється 100%.
Біологічна цінність показує як добре (ефективно) даний тип протеїну облаштовується організмом: чим більше протеїну усвоилось (або, іншими словами, чим менше вийшло назовні з сечею і екскрементами), тим вище його біологічна цінність.
В той час коли цей показник був введений, найвище значення біологічної цінності дорівнює 100 було віддано яєчного протеїну, через його дуже високої із всіх доступних натуральних продуктів ступеня засвоєння.
У сучасному бодібілдингу лідером серед протеїнів по праву вважається сироватковий протеїн.
Проте, були часи, коли сироваткового протеїну не існувало: він з'явився як окремий продукт спортивного харчування кілька десятиліть тому.
У часи Арнольда Шварценеггера і Франка Зейна основними джерелами протеїну в бодібілдингу були молочні продукти, які выпивались літрами, і яйця, які з'їдалися десятками.
У той час яєчний протеїн вважався золотим стандартом протеїну і незважаючи на те, що сьогодні його популярність знизилася і він поступився місце сироватковому, але у нього є все, щоб бути гідною альтернативою останньому...
Головні думки:
Амінокислотний профіль яєчного протеїну виглядає не менш привабливо, ніж сироваткового: в ньому в кілька разів більше важливих в бодібілдингу амінокислот аргініну, валіну, метіоніну і цистеїну
Швидкість засвоєння яєчного протеїну середня між сироватковим протеїном і казеїном: 1.5-3 години
Яєчний протеїн володіє найвищим ступенем засвоєння поряд з сироватковим протеїном, казеїном і соєвим протеїном
З точки зору поживного складу яєчний протеїн є "більш дієтичним", ніж сироватковий: його калорійність нижче, так як він містить менше вуглеводів і жирів, а також в ньому повністю відсутній холестерин, тоді як у 100 г сироваткового - приблизно половина денної норми
Яєчний протеїн володіє деякими перевагами над сироватковим з точки зору амінокислотного складу і вмісту жирів, вуглеводів і холестерину.
Яєчний протеїн рекомендується проникати після тренування або між прийомами їжі, а також в комбінації з сироватковим і казеїном.
У даній статті ми поговоримо про плюси і мінуси яєчного протеїну, з'ясуємо що краще яєчний протеїн або купити, а також що говорять учені про ефективність яєчного протеїну в порівнянні із звичайними яйцями.
Властивості яєчного протеїну або Який протеїн краще яєчний або купити?
Властивості яєчного протеїну розглянемо в порівнянні з сироватковим. Істина ж пізнається в порівнянні. В процесі зрозуміємо, який з них краще.
Якість різних протеїнів прийнято оцінювати за наступними критеріями:
- повнота амінокислотного профілю і відносний вміст амінокислот;
- ступінь засвоєння;
- швидкість засвоєння;
- зміст вуглеводів, жирів і холестерину.
1 Порівнюємо амінокислотний профіль сироваткового і протеїнів яєчного
У таблиці нижче представлений склад амінокислот в сироватковому і яєчному протеїнах одного і того ж виробника.
Для прикладу ми взяли протеїни Naked Nutrition з сайту amazon.com. Чому не щось більш відоме? Просто тому, що у цього виробника знайшли розписаний амінокислотний склад обох видів протеїнів.
Не все більш відомі бренди це роблять; Optimum Nutrition, наприклад, вказує приблизний зміст деяких амінокислот у вигляді діапазону.
Також необхідно розуміти, що амінокислотний склад одних і тих же видів протеїнів (наприклад, яєчного) різних виробників може відрізнятися.
Порівняння амінокислотного профілю яєчного і сироваткового протеїну (на 100 г) | ||
---|---|---|
Амінокислоти | Яєчний протеїн | Сироватковий протеїн |
Аланін | 5.264 | 2.941 |
Аргінін | 4.995 | 1.617 |
Аспарагінова кислота | 9.277 | 8.145 |
Цистеїн | 2.192 | 0.499 |
Глутамінова кислота | 11.651 | 12.436 |
Гліцин | 3.146 | 1.37 |
Гістидин | 2.019 | 1.186 |
Ізолейцин | 4.589 | 3.947 |
Лейцин | 7.45 | 7.865 |
Лізин | 6.211 | 6.097 |
Метіонін | 3.168 | 1.648 |
Фенілаланін | 5.322 | 2.21 |
Пролін | 3.219 | 4.922 |
Серин | 6.106 | 3.767 |
Треонін | 3.962 | 5.603 |
Триптофан | 1.37 | 1.23 |
Тирозин | 3.437 | 1.142 |
Валін | 6.384 | 3.736 |
Отже, що ми бачимо.
Білок обох видів протеїнів - повноцінний, так як включає повний набір потрібних людині амінокислот.
У яєчному протеїні розставлені важливі в бодібілдингу акценти на деяких амінокислотах.
- Насамперед, він особливо багатий амінокислотами BCAA (лейцин, валін і ізолейцин), в яких критично важлива роль для м'язового зростання.
Саме тому ці амінокислоти випускаються виробниками спортивного харчування як окремий продукт.
Зверніть увагу, що валіну в яєчному протеїні практично в два рази більше, ніж у сироватковому! і трохи більше ізолейцину.
Лейцин - одна з найбільш сильних анаболічних амінокислот міститься і там і там приблизно в однаковій кількості. І саме яєчний протеїн разом з сироватковим є лідерами по його змісту з усіх натуральних протеїнів.
- Також в яєчному протеїні міститься в 3 рази більше амінокислоти аргініну, по-порівнянні з сироватковим.
Аргінін в бодібілдингу відомий тим, що стимулює створення оксиду азоту (NO) в організмі - того самого, який змушує тачку їхати швидше в Need for Speed ;).
Оксид азоту розширює кровоносні судини, покращуючи постачання м'язів киснем і живильними речовинами. У сукупності це означає збільшення тренувальної ефективності, відновлення і, звичайно ж, кращі умови для забезпечення м'язового зростання.
До того ж аргінін є амінокислотної, стимулюючої природне виробництво гормону росту, про переваги якого в бодібілдингу немає сенсу говорити.
- Яєчний протеїн багатий сірковмісними амінокислотами цистеїном та метіоніном. Їх також в кілька разів більше, ніж у сироватковому.
Ці амінокислоти виконують важливу роль у підтримці здоров'я суглобів, а також беруть участь у виробництві деяких гормонів.
- Не можна не відзначити менший вміст двох амінокислот треоніна та проліну в яєчному протеїні.
Страшного в цьому нічого немає, так як важливо не абсолютне значення, а потреба організму в кожної амінокислоти.
Для треоніна, наприклад, добова потреба становить приблизно 8 мг на кг маси тіла, тобто для 100 кілограмового атлета - приблизно 800 мг. 100 г яєчного протеїну містить практично 4000 мг... Коментарі зайві.
Амінокислотний профіль яєчного протеїну виглядає не менш привабливо, ніж сироваткового: в ньому в кілька разів більше важливих в бодібілдингу амінокислот аргініну, валіну, метіоніну і цистеїну
2 Швидкість засвоєння
Швидкість засвоєння яєчного протеїну середня, т. е. приблизно посередині між "швидким" сироватковим протеїном і "повільним" казеїном - 1.5-3 години.
Це означає, що він ідеально підходить як для стимуляції м'язового зростання, так і захисту від м'язового катаболізму (руйнування).
Іноді для досягнення максимального ефекту рекомендується готувати протеїнові коктейлі з використанням цих трьох протеїнів одночасно: сироваткового, яєчного та казеїн.
Такий комплексний протеїн максимально корисний для набору м'язової маси, так як сироватковий протеїн дуже швидко потрапляє у кров, а яєчний і казеїн послідовно включаються на різних часових відрізках, забезпечуючи рівномірне надходження амінокислот у кров протягом кількох годин.
Найчастіше комплексні протеїни (як окремий вид спортивного харчування) готуються виробниками саме шляхом комбінування цих трьох інгредієнтів.
Швидкість засвоєння яєчного протеїну середня між сироватковим протеїном і казеїном: 1.5-3 години
3 Ступінь засвоєння
Ступінь засвоєння протеїнів можна вимірювати різними способами. Самим поширеними, хоча і не дуже точним є біологічна цінність.
Вимірюється вона від 0 до 100: чим вище, тим краще. 100 - повне засвоєння.
Історично за 100 було прийнято саме засвоєння яєчного білка, що багато про що говорить.
Більш того, у яєчного протеїну (поряд з сироватковим, соєвим протеїном і казеїном), найвища ступінь засвоєння рівна 1 за методом PDCAAS, який визнаний у науковому співтоваристві самим точним.
Дуже важливо врахувати, що в зазначених методах оцінюється ступінь засвоєння протеїну з цільних яєць (білок+жовток). Точних значень для яєчного протеїну (в сенсі білої частини яєць) нам знайти не вдалося. Але вони будуть схожі, можливо трохи менше.
Яєчний протеїн володіє найвищим ступенем засвоєння поряд з сироватковим протеїном, казеїном і соєвим протеїном
4 Поживний склад сироваткового і яєчного протеїну, вміст холестерину
У таблиці нижче представлений поживний склад яєчного і сироваткового протеїнів того ж виробника Naked Nutrition.
Порівняння поживного складу яєчного і сироваткового протеїну (на 100 г) | ||
---|---|---|
Яєчний протеїн 3 | Сироватковий протеїн 4 | |
Калорійність | 352 Кал | 416 Кал |
Загальний вміст протеїну | 80 г | 65 г |
Жир | 0 м | 7.8 г |
Холестерин | 0 мг | 130 мг |
Вуглеводи | 6.4 г | 20.8 р |
Що ми бачимо:
- калорійність злегка вище у сироваткового протеїну;
- білка більше в яєчному протеїні;
- яєчний протеїн взагалі не містить жиру і холестерину, в той час як в сироватковому протеїні в 100 г порошку (~ три коктейлю) - приблизно половина денної норми 6.
- в сироватковому протеїні більше вуглеводів.
Природно, ці висновки стосуються виключно розглянутих нами протеїнів конкретного виробника. У продуктів інших виробників склад може суттєво відрізнятися.
Не для всіх яєчних протеїнів характерно повна відсутність жирів і холестерину. Також вміст білка може коливатися в значних межах як в яєчному, так і в сироватковому протеїні.
Уважно Читайте етикетки конкретних продуктів.
З точки зору поживного складу яєчний протеїн є "більш дієтичним", ніж сироватковий: його калорійність нижче, так як він містить менше вуглеводів і жирів, а також в ньому повністю відсутній холестерин, тоді як у 100 г сироваткового - приблизно половина денної норми
5 Отже, який протеїн краще яєчний або купити?
Амінокислотний склад обох протеїнів дуже схожий, із значною перевагою у деяких амінокислотах (важливих в бодібілдінгу) у яєчного протеїну.
Ступінь засвоєння еквівалентна.
Живильний складу яєчного протеїну набагато "чистіше" від не мають відношення до білку "домішок" у вигляді вуглеводів, жирів і холестерину.
Вердикт:
Яєчний протеїн володіє деякими перевагами над сироватковим з точки зору амінокислотного складу і вмісту жирів, вуглеводів і холестерину
ТОП Бренди
Приєднуйтесь до нас у соц. мережах
© 2018 100-kg.prom.ua. Всі права захищені. 100 KG® є товарними знаками 100-kg.prom.ua.
Завжди консультуйтеся з кваліфікованим фахівцем до початку будь-якої дієти або програми вправ або прийняття будь-дієтичної добавки. Контент на нашому веб-сайті призначений тільки для інформаційних та освітніх цілей і не призначений для медичних консультацій або для заміни відносин з кваліфікованим фахівцем в галузі охорони здоров'я.
© 100 KG, Київ, Україна +38 (068) 386-01-78