Вуглеводи мальтодекстрин Maltodextrin DE 7-13 2 kg на вагу
Мальтодекстрин - продукт ферментативного розщеплення крохмалю, який є дуже популярним інгредієнтом, що додається в харчові продукти. Він не солодкий на смак, але дуже калорійний та має високий глікемічний індекс. З цієї причини слід уникати продуктів з мальтодекстрином людям, які хочуть схуднути або страждають на діабет.
Властивості та харчова цінність мальтодекстринуМальтодекстрин — це полісахарид, що складається в основному з молекул глюкози, проте він не має солодкого смаку або дуже слабкий смак. Його одержують ферментативним гідролізом крохмалю (зазвичай кукурудзи, картоплі, тапіоки та вівса) з використанням ферменту – амілази. Ферменти розщеплюють довгі ланцюжки крохмалю, які раніше були склеєні. Після сушіння мальтодекстрин виходить у вигляді білого порошку, який добре розчиняється у воді, утворює стабільні гелі та емульсії, надає продуктам бажаної текстури, а також легко змішується з жиром. Він також перешкоджає осадженню кристалів та відмінно підходить для інкапсуляції. Все це означає, що мальтодекстрин дуже охоче і часто використовується у процесах виробництва харчових продуктів, а також у фармацевтичній промисловості.
Maltodextrin - складний вуглевод. Проте він дуже легко засвоюється і в шлунково-кишковому тракті людини перетравлюється миттєво. Таким чином, це просте та швидке джерело енергії. Залежно від індивідуальних потреб це може бути як недоліком, і перевагою. Глікемічний індекс мальтодекстрину дуже високий і становить 105. Тому діабетикам і людям із надмірною масою тіла слід ставитись до нього з особливою обережністю.
Харчова цінність мальтодекстрину (100 г):
Жир | - 0 г |
Вуглеводи | - 95,5 г, у тому числі цукру - 6,6 г |
Клітковина | - 0 г |
Білок | - 0 г |
Сіль | - 0,04 г |
Енергетична цінність | - 382 ккал |
Волога | - 1 г |
Мальтодекстрін виконує безліч різних функцій у харчових продуктах, тому його можна знайти в списку інгредієнтів майже кожного типу оброблених харчових продуктів. Мальтодекстрини використовуються як інгредієнт: зв'язування, стабілізація, наповнення, згущування, збивання, надання бажаної текстури, допоміжний засіб при розпилювальній сушці, поліпшення смаку та аромату, носій для ароматизаторів, барвників та жирів, для інкапсулювання ароматизаторів, регулювання продовжує термін служби продукту.
Де можна побачити Maltodextrin?Завдяки своїм широким і різноманітним властивостям мальтодекстрин можна знайти практично скрізь, але найпоширенішими є:
- Поживні речовини та готові страви для дітей та немовлят - мальтодекстрин використовується в них як замінник крохмалю, який легше засвоюється та перетравлюється травним трактом маленької дитини. Він є важливим джерелом вуглеводів та енергії у молочних сумішах та поживних стравах. Варто зазначити, що мальтодекстрин не додають в їжу як замінник цукру і він не є штучним підсолоджувачем, призначеним для того, щоб змусити маленьку дитину пристраститися до солодкого смаку. Цю думку часто можна зустріти на інтернет-форумах, особливо серед молодих мам, які знаходять мальтодекстрин у продуктах харчування для немовлят та маленьких дітей.
- Кондитерські вироби - мальтодекстрин покращує консистенцію тіста, регулюють його в'язкість, хрусткість та пористість. Він запобігає надмірному висиханню готового продукту, продовжує термін його зберігання та зменшує утворення великих кристалів цукру.
- Мальтодекстрин міститься в дріжджових коржах, бісквітах, вафлях та сухарях. Також він входить до складу начинок та кремів для тортів.
- Порошкоподібні продукти швидкого приготування - у соусах, супах, кремах та сухих десертах мальтодекстрин сприяє розчиненню, він є емульгатором та стабілізатором.
- Поживні та зміцнюючі напої - мальтодекстрин додають у відновлювальні та ізотонічні напої, призначені для спортсменів. Вони покликані забезпечити більшу дозу енергії та водночас зменшити насолоду продукту.
- М'ясні продукти - мальтодекстрин є компонентом нітратних розсолів, у яких він є живильним середовищем для бактерій, відповідальних за дозрівання м'яса.
- Молочні продукти - мальтодекстрин виконьзується у виробництві соусів, морозива, вершкового масла, маргарину, молочних десертів, йогуртів і сирів. Він використовується як замінник жиру в сирах і легких маргаринах, які також забезпечують гарне намазування навіть після вилучення з холодильника. У морозиві та десертах мальтодекстрин відповідає за підвищення температури заморожування, запобігає утворенню великих кристалів льоду під час заморожування та покращує ефект контрольованого танення.
- Низькокалорійні продукти - завдяки здатності замінювати жир у продуктах (не погіршуючи їх смакові якості) мальтодекстрин використовується як замінник жиру для зниження калорійності страв. Рослинну олію замінюють водним розчином мальтодекстрину, який, наприклад, у майонезах дозволяє знизити кількість жиру з 68-83% до 20-25%.
Мальтодекстрін не надає їжі солодкого смаку, але через високий глікемічний індекс вони викликають ті ж реакції організму, що і споживання простих цукрів.
Таким чином, мальтодекстрин можна знайти в продуктах швидкого приготування (супи, соуси, пудинги, порошкові желе), морозиві, солодощі, кондитерські вироби, маргарини, легкі продукти, м'ясне асорті, сири, дитяче харчування, спортивне харчування .
Мальтодекстрин та здоров'яМальтодекстрін - це безпечна харчова добавка, що не викликає негативних наслідків при вживанні в розумних кількостях. Однак необхідно пам'ятати, що він є дуже калорійним і має високий глікемічний індекс. З цієї причини його слід уникати людям, які хочуть схуднути і страждають на діабет.
Для фізично дуже активних людей хорошим рішенням буде вуглеводна або вуглеводно-білкова добавка з мальтодекстрином, тому що в невеликому обсязі вона дасть багато енергії, необхідної для регенерації після тренування.
Основні | |
---|---|
Вага | 2 г |
Виробник | Укрфармпром |
Країна виробник | Китай |
Упаковка | Пакет |
Вид | Висококалорійний гейнер |
- Ціна: 271 ₴